Mliečny cukor, laktóza, je najvýznamnejší sacharid mlieka. Je ľahko stráviteľná a je výborným zdrojom energie. Je potrebná pre rast a normálne fungovanie organizmu. Laktóza je disacharid zložený z GLUKÓZY a GALAKTÓZY. Samotná glukóza predstavuje veľmi dôležitú zložku krvi a zároveň slúži ako stavebná zložka glykogénu.

Galaktóza je zásadná pri formovaní nervových tkanív

Pozitívne ovplyvňuje reguláciu telesnej teploty a reguláciu pohybu čriev. Okrem toho priaznivo vplýva na absorpciu a využitie vápnika v tele, čo má význam pri raste kostí.

Laktóza sa vyskytuje iba v mlieku a to vo forme pravého roztoku. Vlastná laktóza sa vyznačuje nízkou sladivosťou. Jej sladivosť je o 4/5 nižšia ako u sacharózy a pritom má vysokú výživnú hodnotu. Z chemickej stránky laktóza otáča rovinu polarizovaného svetla, je redukujúci disacharid a pomerne dobre znáša kyslé prostredie.

ZÁJAZD do Francúzska

Click to open popup

Premena laktózy na kyselinu mliečnu

Z biochemických vlastností laktózy je pre mliekarstvo a výrobu fermentovaných mliečnych výrobkov najdôležitejšia schopnosť (pôsobením kyslomliečnych baktérii) premeny laktózy na kyseliny, a to hlavne na kyselinu mliečnu. Pri tomto tzv. kysnutí mlieka, baktériami mliečneho kysnutia nastáva najskôr hydrolýza laktózy na glukózu a galaktózu.

Potom nasleduje premena hexóz na kyselinu mliečnu cez tvorbu kyseliny pyrohroznovej, ktorá sa redukuje na kyselinu mliečnu. Táto premena sa uskutočňuje pri výrobe všetkých kyslomliečnych nápojov a tiež pri výrobe tvarohov a syrov.

Premenená laktóza je lepšie stráviteľná

Rozložená laktóza je lepšie stráviteľná a to aj pre ľudí s laktózovou intoleranciou. Fermentáciou laktózy vzniknutá kyselina mliečna výraznou mierou ovplyvňuje nielen chuť mliečnych výrobkov, ale zabezpečuje aj ich trvanlivosť, nutričné a dietetické vlastnosti týchto kyslomliečnych výrobkov. Pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru a zabraňuje rastu hnilobných baktérií.

Konzumácia kyslomliečnych výrobkov je zvlášť odporúčaná pri podávaní antibiotík a to za účelom obnovenia pôvodnej črevnej mikroflóry. Tu majú zvláštny význam práve probiotické mliečne kultúry. Takéto kyslomliečne výrobky majú vynikajúci zdravotný účinok a sú vhodné pre všetky vekové i zdravotné kategórie.

Laktáza   

Laktáza (ß-galaktozidáza) je enzým, ktorý štiepi mliečny cukor – laktózu na jednoduché sacharidy D-glukózu a D-galaktózu.

Najvyššia produkcia laktázy je v dojčenskom veku človeka. Potom prirodzene klesá. Nedostatočná tvorba enzýmu laktáza je asociovaná s pojmom intolerancie laktózy, alebo neznášanlivosti mliečneho cukru.

Laktáza je komerčne vyrábaná z kvasníc ako napr. Kluyveromyces fragilis a Kluyveromyces lactis a húb Aspergillus niger a Aspergillus oryzae. Účelom je hydrolyzovať laktózu v mlieku a mliečnych produktoch pre ľudí s intoleranciou laktózy. Takéto produkty majú znížený obsah laktózy a sú lepšie stráviteľné. Dostupné sú tiež výživové doplnky s aktívnym obsahom laktázy určené pre doplnenie laktázy počas konzumácie mliečnych výrobkov obsahujúcich laktózu.

Vlastnosti France Lait LactoFree

Je bez laktózy (100 % maltodextrín) a zaručuje jednoduchú a rýchlu asimiláciu.

Zloženie je prispôsobené potrebám dojčiat a je v súlade s  odporúčaniami gastroenterológov a odborníkov na výživu u detí.

Nízka osmolarita (121,5 mOsm/l) zaručí lepšiu toleranciu tráviaceho traktu.

Upravený obsah zinku (0,7 mg /100 ml) cholínu a inozitolu podporí stimuláciu imuitného systému a bunkovú obnovu poškodenej črevnej flóry. U detí s hnačkou a deficitom zinku sa pri podávaní 4 – 40mg zinku výrazne skrátil priebeh ochorenia. Podľa štatistík WHO znižuje dostatočný príjem zinku u detí do 5 rokov riziko hnačky o 28%.

Pomer vápnika/fosforu rovný 1,9 na zabezpečenie správnej mineralizácií kostí

12 minerálov a stopových prvkov potrebných na pokrytie potrieb organizmu bez toho, aby došlo k preťaženiu obličiek.

Špeciálna dietetická náhrada, z časti hradená zdravotnou poisťovňou.